همه ما میدانیم که وارد کردن میوهها و سبزیجات در رژیم غذایی روزانه, لازم و ضروری میباشد ۵ بار در روز میوهها و سبزیجات از مواد غذایی مهمیمیباشند که در پیشگیری از بیماریهای قلبی و سکته,کنترل فشار خون,کاهش خطر ابتلا به انواع سرطانها و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریهای چشمیمانند آب سیاه و موثرند
اما توصیه اخیر بر آن است که برای به دست آوردن حداکثر فایده، مصرف میوهها وسبزیجات را گسترش داده وتا جایی که امکان دارد از تمامیمیوهها و سبزیجات با رنگها و طعمهای مختلف استفاده کنیم. مصرف میوهها و سبزیجات، سبب تقویت سلامت عمومیبدن شده و به طور طبیعی حاوی ترکیبات مغذی و مفید فراوانی میباشند. دانشمندان با تحقیق بر روی ترکیبات موجود در میوهها و سبزیجات، به رنگ آنها پی برده اند.
میوهها و سبزیجات قرمز رنگ
میوهها و سبزیجات قرمز رنگ حاوی ترکیباتی به نام آنتوسیانین و لیکوپن(رنگدانههای طبیعی گیاهی) میباشند که رنگ قرمز آنها در نتیجه همین ترکیبات میباشد.مواد غذایی حاوی لیکوپن مانند گوجه فرنگی و هندوانه حاوی ترکیبات ضد پیری و هم چنین پیشگیری کننده از سرطان مانند سرطان پروستات میباشد. محصولات حاصل از گوجه فرنگی پخته شده مانند رب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی، آب گوجه فرنگی، سس کچاپ و سوپ گوجه فرنگی حاوی بالاترین میزان لیکوپن قابل جذب میباشند که سریعا توسط بدن جذب میشوند.آنتوسیانین موجود در برخی میوهها مانند: توت فرنگی، انگور قرمز، گیلاس، تمشک و سیب قرمز یک آنتی اکسیدان قوی میباشد که از سلولها در برابر هر آسیبی جلوگیری میکند.این میوهها هم چنین خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش داده و در کنترل فشار خون موثرند.
تحقیقات اخیر حاکی از آن است که آنتوسیانین موجود در گیلاس دارای خاصیت ضد التهابی بوده و برای افرادی که از نقرس رنج میبرند مفید است. سایر مواد غذایی قرمز رنگ مانند: گیلاس، انگور قرمز، گلابی قرمز، هندوانه، گریپ فروت، توت فرنگی وانارو تمشک.
میوهها و سبزیجات بنفش یا آبی
حاوی ترکیبات شیمیایی هستند به نام آنتو سیانین( مانند تمشک آبی، انگورهای بنفش رنگ، و انگور بی دانه) و ترکیبات فنولیک (مانند بادمجان، آلو، و انواع کشمش). ترکیبات موجود در این نوع میوهها و سبزیجات مانند آنتی اکسیدانی قوی عمل کرده و خطر ابتلا به بیماریهای سرطانی، قلبی، وآلزایمر را کاهش داده، حتی میتوانند روند پیری را به تاخیر اندازند.محققان معتقدند مصرف بلوبری(تمشک آبی) میتواند عملکرد حافظه را تقویت کرده و با تقویت برقراری ارتباط بین سلولهای مغزی، روند پیری آن را به تاخیر اندازد. سایر مواد غذایی این نوع ترکیبات: کلم قرمز، بلوبری، بادمجان، انجیر بنفش، انگور بنفش، آلو خشک، کشمش(مویز) و غیره.
میوهها و سبزیجات سبز رنگ
رنگ سبز میوهها و سبزیجات سبز رنگ ناشی از وجود رنگدانههای گیاهی به نام کلروفیل میباشد.لوتئین و اگزانتین دو نوع کاروتنوئید زرد رنگ میباشند که در گیاهانی مانندانواع لوبیا، اسفناج، و سایر سبزیجات دارای برگهای پهن و سبز تیره وجود دارند. این دو نوع ترکیبات با عملکرد خود سبب تقویت سلامت بینایی و کاهش بیماریهای چشمیاز جمله آب مروارید و آب سیاه میشوند. ایندولس یک نوع فیتوکمیکال میباشد که در کلم بروکلی، وکلم وجود داشته و میتواند از بدن در برابر برخی بیماریها از جمله سرطان محافظت نماید. سبزیجات دارای برگهای پهن وسبز تیره مانند اسفناج، کلم بروکلی از کالری کمیبرخوردار بوده ولی دارای مواد مغذی و فیبر فراوان بوده و منبع غنی از پتاسیم، منیزیم، و فولیت(خطر سقط جنین را کاهش میدهد) میباشند.سایر مواد غذایی حاوی این نوع ترکیبات : اسفناج، بروکلی،آووکادو، نخود سبز، لوبیا سبز، فلفل سبز، کلم سبز، خیار، کدو سبز،ومارچوبه.
میوههاو سبزیجات نارنجی
میوههاو سبزیجات نارنجی/زرد رنگ حاوی بتاکاروتن، پتاسیم و ویتامین (C)میباشند. بتاکاروتن که در سبزیجاتی مانند:هویج، انبه، کدو تنبل، و خربزه وجود دارد یک آنتی اکسیدان قوی بوده و نه تنها برای سلامت چشم مفید میباشد بلکه میتواند پیری سلولهای مغزی (شناختی- ادراکی) را به تاخیر انداخته و هم چنین از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید، محافظت میکند.از آن جایی که بتاکاروتن در بدن تبدیل به ویتامین (A)میشود بنابراین وجود آن در بدن بسیار ضروری به نظر میرسد زیرا ویتامین (A)میتواند سبب افزایش و تقویت دید چشم بهویژه در شب شده و هم چنین سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میگردد.
انواع مرکبات مانند پرتقال منبع عالی از ویتامین (C) میباشند.و ویتامین (C) یک آنتی اکسیدان قوی بوده که علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، سبب محافظت از قلب در برابر بیماریهای قلبی و عروقی شده و هم چنین به ساخت مجدد کلاژن در بافتهای پوست کمک میکند.ویتامین (C) هم چنین به جذب آهن در بدن کمک میکند.سایر مواد غذایی حاوی ویتامین (C) عبارت اند از:پرتقال، هویج، طالبی، انبه، کدو تنبل، سیب زمینی، گریپ فروت، لیمو ترش، هلو، خربزه،وآناناس.
میوههاو سبزیجات سفید رنگ
رنگ سفید برخی میوهها و سبزیجات در اثر وجود ترکیبات خاصی به نام آنتواگزانتین میباشد که خیلی شبیه به یک آنتی اکسیدان عمل میکند.محصولات سفید رنگ مانند: سیر و پیاز حاوی مادهای به نام آلیسین میباشند که درکاهش فشار خون و کلسترول موثرند. این ماده هم چنین در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر میباشد. میوهها و سبزیجات سفید رنگ هم چنین حاوی ترکیبات مغذی هستند که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و علاوه بر آن منبع غنی از ماده آلی پتاسیم میباشند.سایر مواد غذایی حاوی این ترکیبات عبارتند از:سیر، انواع پیاز ( قرمز، سفید)،موز، قارچ، سیب زمینی، وگل کلم.
منبع: طب نوین